數碼中文坊

取回密碼
 我要註冊
檢視: 1754|回覆: 2

[討論中] 用MS Outlook收Email, 沒有附件

[複製連結]

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆瀏覽論壇。

你需要 登入 才可以下載或檢視,沒有帳號?我要註冊

x
本文章最後由 lck1006 於 2016-3-7 10:11 AM 編輯

公司其中一名同事是用MS Outlook收Email,
最近投訴經常接收Email都無Attachment

以我所知 MS Outlook 發出, Outlook Express接收無attachment是一個Bug...

但是他接收的電郵全是由Ms Outlook發出的...什至有些係Outlook Express發出的...

我已經做了下列方案:
1. 將他的MS Office重新安裝 (問題仍舊)
2. Disable AV (問題仍舊)
3. 整個Harddisk format, 再重新安裝Windows XP...(以為無事...點知又話無attachment)

最慘係不是每封email都會這樣, 又唔知幾時\邊封會出現沒有attachemnt...

***在MDaemon User folder內的確係見到個xxx.msg係有附件

搞左成個月都唔知問題出現邊處....(其他同事係無呢個問題), 只可以暫時叫對方發送給他email時要改用"純文字" , 那就沒有問題!

但"純文字"會沒有格式可用....即是改字體, 大小, 顏色等等

請問有無高手可以幫助下呢?

萬分感謝!

公司現在使用 MDaemon v13.5.1

問題或許不在 Mail Server,有可能是它自已的電腦防毒軟體或在 Outlook 上設定了什麼篩選條件?
已檢查過防毒...也沒做任何篩選條件
你需要登入後才可以回覆 登入 | 我要註冊